La construcció del nou institut IES Ventura Gassol a la esplanada de Manuel Moreno Maurico ha causat certa sorpresa a alguns veïns de la zona. Sobretot en referència a la seva «idoneïtat» en el moment actual.
Per aquesta raó que vull fer una petita relació cronològica de fets que podem explicar el per què ara i per què al lloc on es construeix.
Jo vaig arribar al barri de Montigalà al juny de 1993, quan el barri encara estava rodejat de tanques, el 70% dels pisos encara estaven buits o sense vendre i quan demanaves a l’ajuntament sobre la neteja dels carrers i la recogida de la brossa et contestaven que «allà a Montigalà encara no viu ningú».
L’esplanada limitada per l’avinguda de la Comunitat Europea, el passeig Olof Palme i el carrer de Manuel Moreno Mauricio era un immens espai buit encunyat per unes voreres de ciment que feien les formes de molls d’aparcament dels autocars que portaven amunt i avall als periodistes que van cobrir les olimpíades del 92 i que s’allotjaven als pisos on ara visquem els veïns de Montigalà.
En aquest document, a la pàgina 351, podreu trobar una descripció del nostre barri i la seva funció durant les olimpíades del 92.
https://www.barcelona.cat/…/default/files/bcn92_cast4.pdf
De manera quasi natural, aquell espai es va convertir en el «multiusos» del barri, tanmateix era un aparcament de vehicles, un recinte de concerts, una zona de prova de neumàtics, exhibicions esportives i durant molts anys, la zona on celebrar les festes i esdeveniments del barri de Montigalà.
Per desgràcia també va esdevenir un forat negre on es deixaven abandonats cotxes, es canviava l’oli i es feien reparacions a l’aire lliure, o fins i tot, era domicili de gent sense sostre.
El barri s’anava omplint de nous veïns i sobretot de canalla, que entre altres centres, va acudir al col·legi Joan Coret, un centre construït als anys 70, igual que el seu germà bessó, l’IES Ventura Gassol (tots dos dissenyats com a centres de primaria,l’EGB), que dona serveis d’educació secundària al que llavors era el districte 8 , i ara és districte 2, fruit d’unificar els districtes 8 i 2.
Amb el creixement demogràfic al nostre barri de finals dels 90 i principis del 2000, el govern municipal de Badalona, en aquell moment presidit per Maite Arqués, i el departamento d’Educació de la Generalitat, va decidir la construcció de l’escola bressol Unidori a l’esplanada de Manuel Moreno Mauricio per poder donar resposta a aquestes noves necessitats.
Al mateix temps, el Ventura Gassol ja donava símptomes d’haver exhaurit el seu temps de vida i mostrava els típics problemes d’envelliment de tot edifici de més de 30 anys amb un ús intensiu i extensiu. Problemes de filtracions d’aigua, d’aïllament, calor excessius als mesos de calor i fred intens als mesos de fred.
Davant les queixes del professorat i de l’AMPA del Ventura Gassol, el govern municipal de Badalona aconsegueix que el govern de la Generalitat de Catalunya es comprometi a la construcció d’un nou institut a la zona de Montigalà.
Per fer-ho possible, l’Ajuntament de Badalona havia de cedir els terrenys i la Generalitat es fes càrrec del disseny i construcció del nou institut.
I òbviament, els terrenys que va cedir l’Ajuntament de Badalona, van ser l’esplanada Manuel Moreno Mauricio, que com que ja tenia assignada la construcció d’una escola bressol, amb la construcció d’un institut de secundària, i la necessitat d’una nova escola de primària (l’escola Montigalà) va conformar la Zona Educativa Montigalà, ZEM!!
El dia 27 de febrer de 2007 el Ple de l’Ajuntament de Badalona va aprovar per unanimitat cedir de forma gratuïta a favor de la Generalitat de Catalunya una parcel·la de 7.116 m2. Ubicada a l’esplanada de Manuel Moreno Mauricio.
Amb una única finalitat, la construcción d’equipaments educatius.
Es van fer els projecte del nou institut, es va aprovar el seu pressupost, i es va dotar econòmicament als pressupostos de la Generalitat i només faltava el procés de licitació i adjudicació.
Amb l’escola bressol ja construïda i inaugurada a l’esplanada, es va produir un fet anecdòtic que finalment va resultar desastrós.
Amb data 29 de setembre de 2009, es té notícia de què el projecte executiu de l’Institut es va haver de modificar per problemes tècnics, que segons es va manifestar posteriorment, al Consell Escolar Municipal de 5 de novembre de 2009, es tractava d’un problema d’ombra de l’Escola Bressol Uni Dori.
Amb els plànols del nou Ventura Gassol a la mà, algú va descobrir que la seva estructura projectava ombra sobre el pati de l’escola bressol, i llavors era necessari redissenyar l’orientació del nou institut per resoldre aquest tema. Per tant s’havia de refer el projecte de l’Institut de nou.
Amb data 27 d’octubre de 2009 el Ple de l’Ajuntament de Badalona va aprovar per unanimitat cedir de forma gratuïta a favor de la Generalitat de Catalunya una parcel·la de 5.033m2, que forma part de l’illa delimitada pel carrer Manuel Moreno Mauricio i l’avinguda Comunitat Econòmica Europea, per a la construcció i posada en funcionament d’un nou col·legi d’educació infantil i primària a Montigalà.
Al mes de maig de 2010 es va fer la presentació oficial del nou projecte de l’IES a l’actual centre, informant que era necessari un acord de govern perquè es pogués materialitzar la seva construcció, però no es dóna cap informació sobre el calendari d’execució. Posteriorment es manté el contacte personal amb el Departament d’Educació sense obtenir informació sobre la data concreta de la seva aprovació en acord de govern.
Dimarts 9 de novembre de 2010 el Govern aprova una dotació de 7.510.000€ per la construcció del nou institut Ventura Gassol. Per la qual cosa se suposava que el Centre ja estava licitat per adjudicar la construcció, segon el procediment habitual.
A finals de l’any 2010 es va produir un canvi de govern a la Generalitat i unes retallades en la despesa pública que van deixar el projecte del nou institut, ja dotat econòmicament i pendent de licitació i execució, en un limb que ningú sabia com poder salvar.
Dimarts 28 de juny de 2011 al Parlament s’aproven les esmenes al pressupost de la Generalitat i se’ns confirma que les obres de l’institut Ventura Gassol, juntament amb la resta d’escoles de Badalona, no entraven dintre de les prioritats inversores de la Generalitat, i que per tant, no es preveu la seva construcció.
En resposta a aquesta situació, es va crear la plataforma ZEM, integrada pels AMPAS de l’IES Ventura Gassol, CEIP Joan Coret, CEIP Folch i Torres, Escola Montigalà, AV Fondo Sistrells, AV LLoreda i AV Montigalà, amb la ferma intenció de recuperar el projecte de construcció del nou IES Ventura Gassol i la construcció definitiva de l’Escola Montigalà (que avui dia encara fa les seves activitats en barracons).
http://plataformazemmontigala.blogspot.com/
Van ser anys de picar pedra, amb governs municipals i de la Generalitat que ens donàvem llargues i no es comprometien a res.
Van ser mil reunions, de tocar a mil portes, de fer manifestacions, d’alguna tallada de carrers, de mobilització silenciosa.
De descobrir gent amb una forca i un ànim indestructible per tirar les coses endavant, i a les que no nomenaré per no deixar-me a cap. Elles ho saben, al grup del Whatssap de la plataforma ZEM encara les pots trobar.
I com per art de màgia ( i una merda!, si m’ho permeteu) ens trobem amb un nou institut, que si tot va com ha d’anar, potser podria estar funcionant pel curs 22/23 o 23/24 a més tardar.
De tots el que van començar amb la reivindicació del nou IES Ventura Gassol, la gran majoria, no podrà veure els seus fills al nou institut, el que menys ja està a la universitat, o treballant, però segur que tenen una sensació d’objectiu aconseguit, encara que aquest no sigui total mentre que l’Escola Montigalà continuï en barracons.
La meva intenció en aquest escrit, simplement, és narrar una part de la història d’aquest barri de Montigalà, perquè aquells que no ho coneixen, sàpiguen el perquè d’algunes coses, i que, certes coses no passen per casualitat ni per caprici.
2 Comments